Традиционни ястия

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ

ПРОДУКТИ
10 големи зелени чушки, подходящи за пълнене

за сместа:
1/2 кг. кайма
1 голяма чаша (300мл)ориз
1 домат или 2-3 с.л. доматено пюре
1 връзка магданоз
1 глава жълт лук
3-4 с.л. олио за запържване
щипка сол
щипка черен пипер
щипка червен пипер
щипка риган

за заливката:
4-5 с.л. олио
3 с.л. брашно
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
щипка сол
2 ч.ч. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В тенджера се задушават продуктите за сместа - каймата, нарязаните лук и магданоз, настъргания домат, подправките. След около 5-10 мин. се добавя и оризът, разбърква се добре за около 2-3 мин. и се сваля от котлона.
Чушките се почистват внимателно от дръжките и семките, измиват се добре и след това една по една се пълнят със сместа с малка лъжичка. Поставят се в тава с около 1-2 пръста вода на дъното и се оставят във фурната да се пекат на 250-300 градуса, като се наблюдават да не загорят и се обръщат 1-2 пъти и от двете страни.
През това време се приготвя заливката. В сгорещеното олио се запържва брашното. Към него бавно се прибавят разбитите на смес яйца и мляко. Тъй като тази смес е доста гъста, се разрежда с водата до рядка кашица и цялата тази смес се оставя да поври около 5-10 мин. на бавен огън, след което се сваля от котлона.
Когато чушките са почти готови (след около 1 ч.)се заливат отгоре с приготвената заливка и се връщат обратно във фурната за около 20 мин. (докато заливката придобие достатъчно гъстота и златист цвят).
Така приготвеното ястие се консумира топло.